„Lisovaný čaj“ – 1

Lisovaní čaje je velmi stará technologie zpracování suchého čajového listu. Čaj se odjakživa vyráběl pro okamžitou spotřebu a jeho skladování bylo poplatné typu (druhu) čaje. Technika lisování vznikla v Číně, pravděpodobně již před dynastií Ming (… v první polovině 14. století či dříve). Čaj se tehdy lisoval, celé kompaktní kusy čaje před spotřebou opékaly nad ohněm, drtily na prach a vařily… Traduje se, že některé lisované tvary (například cihla nebo hnízdo) mohly fungovat jako platidlo. Lisování má však zřejmě starší historii, než se předpokládá. Rozlehlost Číny a odvěké různorodé zpracování čaje by tomu nasvědčovaly. Dokonce lze najít informaci, že lisování čaje bylo praktikováno již o tisíc let dříve, někdy ve třetím století našeho letopočtu…

Podíváme-li se na různě lisovaný čaj, jakýkoliv jeho tvar, shledáme, že slisováním sypkého čaje vzniká několik výhod:
1. čaj se ze stavu sypkého, kdy se musí skladovat, přepravovat a obchodovat v patřičných obalech (bránících jeho rozsypání), proměnil v pevnou formu, jasně v prostoru ohraničenou,
2. manipulace s lisovaným čajem je snadná – kusy čaje se lépe přepravují a skladují, než čaj sypaný,
3. pevně slisovaný čaj určitého tvaru má nejen pořád (relativně) stejnou hmotnost ale i rozměry, je jakousi jednotkou vhodnou pro pohodlnou směnu (kupující hned vidí „kolik“ čaje za nabídnutou cenu kupuje, zda ho unese atp.),
4. čaj sypaný má obvykle menší trvanlivost než slisovaný (jež mívá expiraci v nedohlednu a prakticky je jeho trvanlivost neomezená),
5. kvalita slisovaného čaje může věkem růst, podobně jako jeho cena.

Dnes se s lisovanými čaji setkáme zejména v jižní Číně, v provincii Jün-nan a v některých provinciích jiných (Chu-nan, Kuang-si,  S´-čchuan apod.). Čaje z Jün-nanu jsou označovány jako čaje Pu-erh (Pchu-er, „puer“) a k jejich výrobě se používá výhradně list z velkolistých čajovníků (Ta -jie). Čaje vyrobené v jiných provinciích (podobnou nebo stejnou „puerovou“ technologií) jsou čaje tmavé (Hei-Cha). Oba typy čajů se dnes řadí do velké skupiny čajů s názvem „tmavé čaje“ (angl. Dark Tea).

Jakýkoliv lisovaný čaj je velmi vhodný pro zimní měsíce, dodává nám nezbytnou energii, udržuje organismus vnitřně čistý, posiluje imunitu, rozjasňuje mysl a plní i ty zcela obyčejné funkce – zahřívá a zahání žízeň. Působení dle TCM je různé. Světlé (sheng) lisované čaje se blíží čajům zeleným a mohou se tvářit neutrálně až mírně jinově. Tmavé (shu) lisované čaje se blíží čajům červeným (černým) bývají neutrální až silně jangové.
Vyzkoušejte lisované čaje, stojí to za to! Objevíte nový čajový svět a oblažíte své tělo i duši!

Doporučuji:

světlý (sheng) jihočínský puer Pu-Erh Sheng Bada Shan Lao Zhai Cha 2014, ručně vyrobený z raritní suroviny, krásný projevy, … školní příklad pueru, jež je vyráběn s velkou péčí – pouze pro domácí potřebu a spotřebu, bez ambicí čaj někomu prodat či jej dokonce (až za hory doly) exportovat…

tmavý (shu) jihočínský puer Pu-Erh Shu Zhi Peng Fang Zhuan 2009, zhotovený z velmi kvalitního listu (tř. Gong Ting) lisováním do tvaru čokolády (co kostička, to jeden čaj)…

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *