Považuji za zcela zásadní, aby měl kupující o čaji úplné informace!

Čaj patří mezi potraviny a každé jeho balení musí obsahovat údaj o spotřebě (obvykle tzv. minimální trvanlivost do: …). Kvalitně označené čaje mají dokonce přesný datum výroby (např. MFG xx/zzzz), datum spotřeby (např. EXP: xx/zzzz) a výrobní číslo či šarži (např. Lot No.: yyyy). O trvanlivosti rozhoduje výrobce a díky modernímu balení (například vakuovému) může být velmi dlouhá.

Pomineme-li čaje typu Pu-Erh a Hei-cha, jež mají reálnou trvanlivost nekonečnou, některé speciálně zpracované oolongy (dnes se již v prodeji vyskytující jako „archivní“, které časem nabývají na hodnotě i projevech) a dobře vyrobené čaje červené/černé, jsou tu čaje ostatní, jež mají trvanlivost kratší nebo dokonce velmi krátkou.

Jako nejvíc problematické vidím prodej čajů rozvažovaných. Zde se nejčastěji uvádí datum odpovídající trvanlivosti „jeden rok ode dne prodeje“ a je jedno, zda čaj koupíte maloobchodně – v čajovně, v obchodě nebo u velkoobchodníka ve skladě. Stejně je prodáván čaj importovaný do Čech chvilku před koupí i takový, který u obchodníka „leží“ pět let :-(. A zde je zakopaný pes! Totiž, uvádět datum výroby na balení čaje není povinné. Neexistuje povinnost, která by obchodníka nutila prezentovat všechny informace o čaji. Zřejmě se obecně předpokládá, že i čaj velmi starý nikomu neublíží. A že neprospěje? To, je zatím konzumentovi „putna“, „šuma fuk“…čili jedno! A leckterému obchodníkovi jakbysmet!

Podle mého názoru je přesná informace o vzniku čaje – mimo správného názvu čaje – nejdůležitější údaj. (Míním tím skutečné datum výroby čaje, ne termín, kdy byl čaj zabalen do spotřebitelského balení, tyto údaje se mnohdy značně liší).
Víte-li kdy byl čaj vypěstován a vyroben, můžete si lehce dovodit, jak čaj dál skladovat a jak dlouho jej lze ještě vůbec uchovat. Zkrátka, v jaké je čaj – s ohledem na rok výroby – kondici a kolik si ho je vhodné koupit. Totiž, kupování čaje neznámého stáří, je kupováním zajíce v pytli a prospěšnost pro konzumenta je podobná jako u vyvětralých „pytlíkáčů“ (čajů v nálevových sáčcích) s podrceným a rychle stárnoucím obsahem (někdy i čajem).

Více o životním cyklu čaje si přečtěte v článku: Kdy byl čaj vyroben a jakou má skutečnou trvanlivost?

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..