Jak vzniká opravdová čokoláda?

Běžně se v České republice vyrábí tabulky čokolády z průmyslově vyrobené čokolády (s obsahem rostlinných ztužených a jiných tuků, se spoustou cukru, ochuzené o kakaové máslo apod.) nebo se čokolády vyrábí z komponent (kakaový prášek, odtučněný kakaový prášek, kakaové máslo, cukr, mléko, rostlinné oleje, sója, lecitin a jiná éčka apod.). Napřed je složení vymyšleno v laboratoři a pak je čokoláda vyrobena v mašinérii průmyslové výroby, v tisíci tunách za den, co nejlevněji a podle požadavků objednatele!
🙁
Všimněte si, že u řady čokolád (a to i hořkých, kde je relativně vysoký podíl kakaa či kakaové hmoty), je na prvním místě uveden cukr. Po takových čokoládách se skutečně kazí zuby, tloustne „ostošest“ a vzniká na nich závislost. Ovšem, je-li v čokoládě obsah kakaa vyjádřen obsahem celého použitého kakaového bobu (jež sám o sobě má přes 50 % kakaového másla) a cukru je velmi málo, jde o opravdovou čokoládu, po které se netloustne! Kakaové máslo je totiž velmi cenné (používá se nejen v potravinářství , ale především v kosmetice, farmacii apod. – kde se zobchoduje výrazně lépe) a zhusta je v běžných čokoládách nahrazováno nebo jeho podíl „doladěn“ rostlinnými oleji + různými éčky (například lecitin je E 322).

Cena výsledné tabulky čokolády tak klesá a kupujeme si opravdu levnou – a nutričně – hodně bezcennou „čokoládu“. Dokonce jí dáváme i dětem, které se stávají na bílém cukru doslova závislé!
🙁
Rostlinné oleje, sója ani bílý cukr nejsou drahé a výrobci levné suroviny používají velmi rádi!
🙁
Co znamená uvedené procento na běžných čokoládách se mnohdy nedopátráme, odborníci – zpracovaní potravinářskou lobby, či z neznalosti – doporučují „jezte vysokoprocentní čokolády“ a už neřeknou, co tím míní!
🙁

Procento (%) na čokoládách firmy Jordi´s je srozumitelné. Vyjadřuje kolik je v objemu čokolády přítomno celého kakaového bobu (u bílé čokolády kakaového másla).
🙂
Například 100 % hořká čokoláda je vyrobena skutečně jen rozemletím a rozetřením (tzv. konšováním) celých kakaových bobů, jež byly do Čech přivezeny surové, přebrány a s velkou péčí pečlivě upraženy.“
🙂

Firma Jordi´s vyrábí čokoládu
a) z kvalitních surovin
b) bez nahrazování kakaového másla
c) bez přidávání dalších nadbytečných látek
🙂
Základem pro výrobu je zásadně kakaový bob (u bílých kakaové máslo).

Příklady složení čokolád
1.
Správné složení hořké čokolády:
kakaový bob* +- cukr

například: 100% hořká čokoláda má zhruba 50 % kakaa a 50 % kakaového másla)
🙂
pokud vám někdo nabízí více něž 50% kakaa v čokoládě, podvádí vás = sebral vám kakaové máslo a nahradil jej levnějším kakaem, mnohdy odtučněným, největší zvěrstvo je prodej 99 % hořké čokolády složené z 99 % odtučněného kakaového prášku a 1 % nějakých éček – „lepidel“
🙁
například: 63% hořká čokoláda má necelých 32 % kakaa a necelých 32 % kakaového másla, zbytek je cukr
🙂

*(„od přírody“ = kakao + kakaové máslo)

2.
Správné složení mléčné čokolády:
kakaový bob* + mléko +- cukr
například: 51 % čokoláda má 51 % kakaového bobu (polovina kakaa + polovina másla), zbytek je mléko a cukr
🙂
*(„od přírody“ = kakao + kakaové máslo)

3.
Správné složení bílé čokolády:
kakaové máslo + mléko + cukr
🙂
v bílé čokoládě nemá co dělat lecitin (E 322), kakao, rostlinné oleje, sója, barviva aj. „zdravé přídavky“
🙁
například: bílá čokoláda se zeleným čajem obsahuje 40 % kakaového másla, kravské mléko, třtinový cukr + 10 % thajského mletého zeleného čaje v bio kvalitě
🙂

Dejte si českou opravdovou čokoládu, vyrobenou bez kompromisů, poctivě, stejně jako před skoro sto lety, kdy byly Čechy čokoládovou velmocí, spotřeba čokolád na hlavu byla větší než ve Švýcarsku a čokolády se do Švýcarska dokonce vyvážely!

čokolády firmy Jordi´s
bílá Matcha čokoláda s thajským mletým čajem
(thajský zelený mletý čaj v bio kvalitě Wirun Green Tea)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Jak vzniká opravdová čokoláda?

  1. … akorát to v řadě případů nemá se skutečnou čokoládou nic společného 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *