Mletý zelený čaj nebo Matcha? Myslím, že obojí…

Japonská matcha (Matcha, matcha, mačča, matča, [mača]) je označení pro japonský mletý zelený čaj užívaný k přípravě řídkého (usuča) či hustého (koiča) čaje v rámci japonského čajového obřadu (čanoju). Matcha se obvykle vyrábí mletím čajového listu, jež byl předtím speciálně upraven – zbaven řapíků a žilek, mnohdy je čajovník před sklizní na několik dnů až týdnů záměrně zastiňován pro získání zelenější barvy listů.

Thajský mletý zelený čaj (Wirun Green Tea) není matchou, jedná se o celý mletý list čajovníků pěstovaných v thajském Zlatém trojúhelníku a výrobce nemá ambice zhotovovat „náhražku matchy“ či rádoby levný a nekvalitní produkt matchou se zaštiťující! Naopak. K výrobě používá surovinu tvořenou výhradně mladými listy (převážně indočínské čajovníky, jež nejsou kvůli barvě listu zastiňované) ručně sbíranými s přísnou selekcí kvality již na plantáži.

Termín „thajská matcha“ používám, jelikož se český konzument v čaji ještě pořádně neorientuje a s mletým zeleným čajem se mnoho nesetkal. Přirovnávám jej tedy k mačče, o které „něco“ každý již zaregistroval (minimálně to, že nějak souvisí s Japonskem a s čajovým obřadem, že je to prášek, který se „míchá“ jakousi „štětkou“). Vím, není to přirovnání zcela „korektní“, jelikož se o mačču nejedná, není to však „nic proti ničemu“ a pokládám takové názorné přirovnání za důležité, nikoliv však za matoucí či klamavé! Proč? Protože matcha je přeci jen – z širšího pohledu – vžité synonymum pro mletý zelený čaj :-).

Mletý zelený čaj je primárně určen pro běžné pití = k rozmíchání ve zchladlé či studené vodě, v mléce (kravském, kokosovém, sójovém aj.) apod., čaj se používá jako ingredience do různých long drinků (nealkoholických i s alkoholem), je součástí českých čajových čokolád („Jordi´s – Dobré Čaje“), přidává se do zmrzlin, koktejlů, krémů, pudingů, do těst zákusků apod….
Při rozmíchávání ve vodě lze přidat ovoce, různé sladké aromatické sirupy, „cukr“ (doporučuji sušenou třtinovou šťávu), led či ledovou tříšť (vše se vloží do šejkru a dobře rozmíchá).

Mletý zelený čaj lze použít všude tam, kde je používána běžná japonská matcha „na vaření“ (na trhu lze získat podobné japonské produkty pod označením „natural matcha“, „gastro matcha“ apod.).

Na facebooku jsem se potkal se srovnáváním thajského zeleného mletého čaje a japonské matchy, dosud jsem nepostřehl proč někdo srovnává jablka a hrušky :-)…

„Thajská matcha“ mletý zelený čaj Wirun Green Tea 2014
Matcha Fuji Spring 2013
Matcha Fuji Summer 2013
česká čajová čokoláda – Jordi´s/Dobré Čaje – Bílá čokoláda 35 % Matcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..