Jsou „dárdžilingy“ opravdu šampaňským mezi čaji?

Indické čaje z Dádrdžilingu jsou označovány za „šampaňské“ mezi čaji, jejich první sklizně jsou spjaty s jarem, jsou předražené a čajomilci jejich přílet netrpělivě vyhlížejí…

„Čaj z dárdžilingských plantáží se považuje za světovou špičku. Horské klima a dostatek slunce dodávají nápoji proslulé aroma a delikátní chuť. Nejkvalitnější lístky, vysoce ceněné na čajových burzách, se sbírají na jaře. Na začátku dubna probíhá tzv. first flush – první sběr, o šest týdnů později second flush. K jedinečné chuti dárdžilingského čaje přispívá i vysoký obsah tipsů – výhonků z vrcholku větvičky. V oblasti se nachází osmdesát šest rozdílně velkých plantáží o celkové rozloze devatenáct tisíc hektarů. Zaměstnávají přes padesát tisíc pracovníků, dalších patnáct tisíc dělníků je najímáno na sezónní práce. Z továren na zpracování čaje každoročně proudí až jedenáct milionů kilogramů čaje. V Dárdžilingu se sice produkuje jen něco málo přes jedno procento celkové indické úrody čaje, zato však té nejlepší. Ten, kdo dárdžilingský čaj nazval šampaňským mezi čaji, určitě nepochybil.“ 1)

Napříč Indií se pije především směs černého čaje s různými ingrediencemi přesně podle rčení „jiný kraj, jiný mrav“. Používají se čaje nižší kvality, jež zůstávají neprodány a čaje nepříliš dobře zpracované. Nevadí to. Dvě společné přísady – cukr a mléko – pravou chuť černého čaje spolehlivě zastírají.

„Rozdíl je jen v tom, že v Rádžasthánu čaj budete pít z misky, v Gudžarátu z plochého podšálku, v Bengálsku a Nepálu ze skleničky, v Kašmíru z malých kovových koflíků, v Maháráštře z jemného zdobeného porcelánu a téměř všude z hliněných hrnečků na jedno použití. Chcete-li se ubránit mléku a cukru, musíte na to číšníka či prodavače výslovně upozornit. Často tento mléčný čaj dostanete s přídavkem koření, nejčastěji s kardamomem nebo anýzem. Jinde, jako například v islámských oblastech Indie a na Šrí Lance, vám přidají trochu máty peprné, v Kašmíru drcené oříšky a občas špetku šafránu, v Nepálu kousek sušeného zázvoru. Na indickém jídelním lístku často objevíte čaj masala, …“ 1)

V Indii všudypřítomnou specialitu – sladký čajový nápoj Masala (též Yogi) – ocení každý milovník sladkého. Mléčný nápoj příjemně působí na žaludek a skvěle se hodí k relaxaci, posilnění i jako osvědčený životabudič po prohýřené noci. Na přípravu potřebujeme tradiční indickou směs koření (masala/yogi) obsahující drcené aromatické koření (zhruba ve stejných -skořici, hřebíček, fenykl, pomerančovou kůru, zázvor, bílý pepř a někdy i další ingredience, jako je cikorka, anýz, koriandr nebo kakao). K přípravě se používá černý silný čaj. Svaří se voda s cukrem (cca 1 lžička cukru na 100 ml vody), přidá koření a drobnolistý čaj ve stejném množství jako cukru. Po minutě vaření se přidá mléko (až 2 x více něž vody), nechá vzkypět (nebo nechá několik minut mírně vařit bez připálení!). Čaj se scedí a je připraven k rozlévání.

Přes všechny zápory současné dárdžilingské produkce čajů, kdy se – díky marketingu – prodává čerstvý čaj z prvních jarních sklizní velmi draze, a ve světě se zobchoduje o 3/4 více čajů, než je skutečně vyrobeno (a jsou to tedy zdařilé napodobeniny pocházející odjinud), patří originální dárdžilingy k lahůdkám každého čajomila. Vězte však, že čaje sklízené později jsou neméně dobré a i starší čaje z předešlých let (jejichž cena je již příjemná) stojí za pití. Neplatí totiž tvrzení marketérů, že čaje z prvních sklizní nelze déle skladovat a musí se co nejdříve zkonzumovat. U skutečných znalců zjistíme, že tomu není tak dávno, kdy se mnohem víc cenily čaje uleželé, dobře skladované (3 až 5 let) a nikoho moc nezajímal přesný rok produkce a zahrada. Čaje ležením získávaly na hloubce, kulatosti a bohatosti svých chutí. Aby ne! Vždyť proces výroby dárdžilingských čajů je podobný zhotovení čajů polozelených a ty se často projevují při skladování stejně.

Poznámky:
1) Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi, Příběh čaje, ARGO, Praha 2002.

doporučuji vyzkoušet sílu a nádherné projevy loňského dárdžilingu, z pozdější jarní sklizně (za opravdu dobrou cenu) ze zahrady Jungpana:
Darjeeling JUNGPANA SF 43/13 Organic
nebo poněkud dražší letošní čaj, ze zahrady Balasun:
Darjeeling BALUSUN FF SFTGFOP 1 DJ 01/14

směs koření k vaření indického bílého čaje („masaly“):
Yogi spice melange 2014

silné „černé“ čaje vhodné pro masalu:
Ceylon BOP 2013
Gruzia OP 1 2013
Rize 2014

 




Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..