Užívejte si čaj…

Motto:

„Čaj piju, s čajem obchoduju, o čajích píšu i přednáším, mnoho let kvalitní sypaný čaj dovážím, doporučuju a prezentuju, … baví mě to! Baví mě si dobré čaje užívat. Můžete si je užívat se mnou!“

Pití pravých čajů lze realizovat různými způsoby. Tradičně, moderně, ledabyle, rychle, pomalu, správně… , zkrátka dle libosti. V historii přípravy a pití čaje bychom napočítali způsobů desítky. Některé byly zdokonaleny do maxima a jsou podstatou čajových obřadů, jiné byly zcela zapomenuty nebo jsou schovány v tradičním čajování různých národnostních menšin, etnik a národů.

Čajovým obřadem obvykle míníme speciální způsob přípravy čaje. Praktikuje se v Číně, na Taiwanu a v Japonsku. Má své varianty v Korei, Vietnamu i v některých ostatních asijských zemích. Jeho společný základ byl vynalezen již za dynastie Ming (1368 – 1644 našeho letopočtu), v provincii Fu-ťien v Číně. Odtud se pravděpodobně postupně rozšířil do jiných zemí, aby byl zjednodušen (Korea, Vietnam) nebo zcela změněn (Japonsko). Existují i jiné způsoby přípravy čaje, které nemají s původní čínskou procedurou nic společného (Turecko, Mongolsko, Tibet, Indie, Anglie, Šrí Lanka, „Rusko“) a lze je mezi čajové obřady zařadit pouze povšechně – pokud myslíme čajovým obřadem jakýkoliv svébytný postup přípravy čaje, charakteristický pro tu kterou zemi, mající svou historii, praxi a samostatný vývoj…

Často mě napadá otázka: „Kdy lze přípravu čaje ještě považovat za obřad a kdy již nikoliv“? Domnívám se, že čajovým obřadem lze nazvat přípravu čaje, jež má nějaký řád, děj a smysl, počátek a konec. Čínským čajovým obřadem pak přípravu, která využívá originálního čínského čajového nádobí a propriet, maximální měrou ctí tradice, praktické postupy a snaží se tak o co nejlepší harmonii právě probíhající chvíle s čajem. Za tzv. zjednodušenou formu čajového obřadu lze pokládat přípravu, která je vhodně přizpůsobena obecenstvu a okolním podmínkám, která dynamicky reaguje na okolní dění a jež vlastně nemá žádných hranic. Volně sjednocuje postup (metodu, technologii) přípravy čaje, způsob jeho prezentace a vytváří specifickou zábavu – inspirativní neotřelou formou setkávání čaje a člověka. I velmi zjednodušený čajový obřad s použitím moderních nádob (například čínských konviček KAMJOVE), nebývale zpříjemňuje jakékoliv setkání lidí a obohacuje jej o mystickou a neopakovatelnou atmosféru…

Dokonce i každou degustaci lze pokládat za jistou formu čajového obřadu při kterém jde o především o čaj, o jeho vnímání všemi smysly, o jeho přípravu a projevy … o setkání lidí…

 

Komentáře nejsou povoleny.