Zima ne-zima a jaro ne-jaro…

Od podzimu jsem vyhlížel pořádnou zimu, přál si tuhé mrazy, zapadnutí sněhem až po okna a chystal psaní o zimním čajování… Nedočkal jsem se a dokonce málem prošvihl začátek jara. Konec zimy se vlastně ani nekonal…

Nějak mě paní zima ne-zima letos pěkně vypekla. Ano, přímo zmátla mizivou nadílkou sněhu a nadprůměrnými teplotami. Nebylo kam zajít s termoskou a rozložit šálky do sněhu, pokochat se spící přírodou a obdivovat ostré – do očí – řezající hranice světel a stínů, jimiž zimní paprsky slunce nekompromisně krájí sněhobílé plochy… Prostě ne-zima. Budeme si muset na tento nový termín zvyknout a začít jej používat. Možná časem přibude i ne-jaro. Hranice mezi zimou a jarem se stává velmi nezřetelnou. Zbyla jen rozhraní astronomická, předěly které nic neohrozí ani v budoucnu, kdy třeba jednotlivá roční období splynou v jedno. Nelíbí se mi to. Chybí mi tání sněhů a skřípání ledu na řekách, záplavy a všudypřítomné zurčení vodních pramínků (tak libé všem čajomilům). Postrádám jaro plné překotného pučení, probouzení, zelenání se, křiku ptactva a revolučních změn. Snad jediné, co se ani v budoucnu nezmění a bude nás s příchodem jara vždy strašit, je jarní únava a myšlenky na detoxikaci organizmu. Pokud jste prošvihli únorové či březnové půstování, je nejvyšší čas začít nyní. Dobře provedený půst umí z těla odstranit všechno přebytečné a škodlivé. Je dobré jej podstoupit vždy koncem měsíce, pravidelně trénovat půsty kratší a propracovat se až k 45 denní hranici… Pro detoxikaci je nejlepší půst o pouhé vodě. Čaj ani jiné tekutiny (patřící do potravin) nejsou vhodné! Jak k půstu přistupovat a jak si vše srovnat v hlavě je pěkně popsáno v knize Ing. Jelínka „Půst – cesta k dokonalosti“. Zasvěcené informace naleznete ve výborné knize MUDr. Partykové „Hladovění pro zdraví“. Půst však není pro každého a stejně dobrou službu nám mohou udělat čerstvé byliny a čaje. Spousta jich totiž umí čistit organizmus a revitalizovat jej zároveň. Detoxikace se obvykle vykládá jako proces odstranění toxinů z těla, kdy dochází k posílení přirozených uzdravovacích procesů, k regeneraci sil, ke zvýšení imunity, k nastavení rovnovážnějšího „chemického“ i energetického stavu. V poslední době se spojuje s „odstraňováním překyselení“. Ovšem každý soudný člověk ví, že pokud by měl svůj organizmus překyselený, nebyl by již mezi živými. Tělo si s „kyselostí“ vždy poradí. Hůře nebo vůbec si neporadí s různými toxiny. Jaro je časem počátků. Je to takový „jarní restart“. Změnou svého chování, což cílená detoxikace určitě je, znovuobnovujeme všechny své životní funkce. Zbavit se toxinů, nastartovat rychlejší a zdravější metabolismus, opravit špatně fungující mechanizmy je víc než potřebné. Vždyť jarní očista byla vlastní mnoha generacím před námi. Nejde však jen o tělo! Co mysl a duše? Jarní restart mysli, její celková regenerace a znovuoživení jsou stejně důležité jako detoxikace těla. Vše spolupůsobí. Upravte si stravu a opusťte zimní jangové „uzemňující“ potraviny. Dopřejte si velmi střídmá jídla, složená z mála jednoduchých komponent, jezte mnohem méně, vynechejte maso a vyhledávejte jarní zeleninu. Podnikejte dlouhé procházky probouzející se přírodou. Na pěkných čistých místech trhejte čerstvé byliny jako doplněk salátů. Jistě najdete podběl, sedmikrásky, pampelišky, šťovík, česnáček lékařský, mladé kopřivy a možná i medvědí česnek. Pijte byliny, které zrychlují a podporují metabolismus. Vybírejte si zejména takové, jež zároveň dobře detoxikují (Jiaogulan, Bitter-Melon Tea, Ku Ding Cha aj.). Pijte víc puerů, střídejte tmavé (shu) i světlé (sheng) formy a poohlížejte se po čerstvých jarních čajích. Od časného jara jsou k sehnání první sběry z Číny, pak z Thajska, z Indie a ostatních čajových zemí. Jsou to čaje voňavé, plné energie, kofeinu a dobré nálady.

Máme po jarní rovnodennosti, po okamžiku, kdy slunce přechází přes rovník a den je stejně dlouhý jako noc (což je pouze dvakrát za rok, na jaře a podruhé na podzim). Den se nám již značně prodloužil. Je víc času na pití čajů „za světla“. Užívejme si to! Slavme tento jedinečný čas důkladným „jarním restartem těla i mysli“!

První předjarní čaje v nabídce e-shopu:
Yunnan Zao Chun Lu Cha 2014
(zelený čaj, Čína, Jün-nan, oblast Simao, vesnice Yunpanshan, 1100 m n.m., 23. 2. 2014)
Lemongrass Premium Black Tea Fine Grained 2014
(blend černého čaje s citronelou, Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao, 31. 1. 2014)
Yuzu Oolong 2014
(oolong, Japonsko (ostrov Honšú), region Čúbu (Chubu), prefektura Šizuoka (Schizuoka), 25. 2. 2014)
Jasmine Oolong Tea Extra 2014
(oolong ovoněný jasmínem, Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao, 1. 3. 2014)
Premium Black Tea 2014
(černý čaj, Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao, 1. 3. 2014)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..