Sychravý podzim, blížící se zima a čaj…

Sychravý podzim a blížící se zima dává zelenou čajům, jež nás posílí, zklidní a zahřejí. Vybírat můžeme z rozličných čajů polozelených (zejména více oxidovaných), černých a z čajů dodatečně fermentovaných (tmavé čaje a puery). Za zkoušku stojí i čaje ovoněné a ochucené tradičními ingrediencemi a postupy. Výběr je opravdu široký. Vždyť černé čaje se na celosvětové produkci čajů podílí až 80 %…

Barva nálevů černých čajů (od oranžových přes červené, hnědé až po velmi tmavé) jsou důsledkem úplné oxidace čajových lístků. Ty jsou – na rozdíl od zelených a polozelených čajů – drženy delší dobu volně na vzduchu, ve vlhku a teplu, aby enzymy uvolněné z buněk způsobily oxidaci v listech přítomných polyfenolů. Oxidace je čistě biochemickou reakcí, bez účasti bakterií. Jde o podobný proces jako je hnědnutí rozříznutého jablka nebo rukou při loupání vlašských ořechů. Oxidace čajových lístků (dříve nepříliš správně označovaná jako „fermentace“) patří mezi klíčové momenty při vzniku mnohých čajů. Dává jim aroma, barvu i chuť. V Číně se černé čaje ortodoxně označují jako „červené“ (Hong Cha) a s označením „Black tea“ se lze setkat až v novější (do angličtiny překládané) literatuře. Podobně jako zelených čajů, je i černých čajů obrovské druhové množství. Vyrábí se téměř v každé čínské provincii a produkují se i v mnoha zemích mimo Čínu. Setkáme se s nimi například v Indii, v několika afrických zemích, v Turecku, v Thajsku, na Šrí Lance (Cejlon), ve Vietnamu či v Gruzii. Dokonce i Taiwan proslulý oolongy či země zelených čajů Japonsko vyrábí zajímavé černé čaje.

Pravděpodobně nejznámějším (čínským) „černým“ čajem je čaj Earl Grey Tea, jež se proslavil velmi silnou citrusovou vůní díky ovonění bergamotovou silicí. Poprvé se s ním Evropané seznámili počátkem 19. století, tedy velmi dlouho po prvních dovozech zelených a černých čínských čajů. Traduje se, že označení čaje Earl Grey má původ ve jméně hraběte E. C. Greye II., jež čaj a recepturu na jeho výrobu obdržel při své cestě po Číně roku 1830. V té době byl čaj v Evropě znám přes 200 let a v Anglii se běžně prodával a pil. Hrabě se seznámil s ovoněným čajem čínské provenience cca šest let před tím, než byl uskutečněn první import čaje do Anglie z indického Ásámu. Dnes je anglický Earl Grey Tea vyváženou směsí čajů pocházejících z Indie, Cejlonu (Šrí Lanky) a případně Afriky. Nejlepší volbou je opatřit si anglický originál. Jsou to čaje sice dražší než čínské. Ale! Angličané mají na tento čaj přeci jenom vytříbené smysly. K jeho produkci se používá opravdu dobrý čaj a k ovonění vysoce kvalitních bergamotových silic.

Méně známým – ale velmi oblíbeným – čajem, je Lemongrass Tea. Tento čaj si zamilujete na první napití. Lahodná chuť citrónové trávy se prolíná s jemnou balzamickou chutí černého čaje a tvoří příjemně vonící směs s uklidňujícím (relaxačním) i zahřívacím účinkem. Čaj velmi efektivně působí na různé žaludeční obtíže, horečku a respirační onemocnění. Použitý černý čaj je vyroben z listů ásámského čajovníku, pěstovaného v severním Thajsku. Citronová tráva (lat. Cymbopogon citratus, voňatka citronová, lemongrass, citronela) je stejného původu a dodává čaji léčivé účinky. Oobsahuje silici citral, jež má podle nejnovějších výzkumů protinádorové působení. Zprávu o tom přinesl výzkumný tým Ben Gurion univerzity v Izraeli (2006), kde bylo zjištěno, že užívání citronely způsobuje tzv. „programovanou buněčnou smrt nádorových buněk“ aniž by byly ovlivněny buňky zdravé… Například obsah silice v citrónech je pouze 2-5% v citronové trávě 65-85%. Citronela posiluje srdce a příznivě ovlivňuje krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, čistí cévní systém, posiluje funkci močového měchýře, sleziny, žlučníku a lymfatického systému, udržuje správnou pigmentaci vlasů a snižuje rychlost šedivění, harmonizuje činnost trávicího traktu a centrálního nervového systému, omezuje růst plísní a množení bakterií, celkově podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a díky antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí buněk.

Co dodat? Přichystejte se na studený podzim a dlouhou zimu. Opatřete si včas čajové originály, jež vám „čekání na jaro“ značně zpříjemní. A navíc. Jejich pití je velmi zdravé, lákavé, osvěžující a „nápadné“. Každý se vás bude hned ptát co že vám to z šálku tak úžasně voní. Čajem totiž provoníte nejen sebe ale i blízké či vzdálenější okolí…

Čaje vhodné pro podzim a zimu zakoupíte v e-shopu Dobrých Čajů.

Čaje s citronelou jsou dostupné ve variantách:
Lemongrass Tea 2013 (Thajsko) – černý čaj s citronovou trávou
Lemongrass Oolong Tea 2013 (Thajsko) – polozelený čaj s citronovou trávou
Lemongrass Green Tea 2013 (Thajsko) – zelený čaj s citronovou trávou 

Čaje ovoněné bergamotem lze zakoupit v menším či velkém balení:
TWININGS EARL GREY 2012 – 200g
TWININGS EARL GREY 2012 – 500g


 

Příspěvek byl publikován v rubrice Zajímavé čaje... a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..