První degustace ve vimperské knihovně 15. 5. 2013

První čajovou degustaci ve vimperské knihovně navštívilo přes 30 zájemců o čaj všech věkových kategorií. Volné navázání na předchozí seznamování s čaji, konané v Městském kulturním středisku, bylo úspěšné.

Stěžejním bodem programu byly extrémně čerstvé bio čaje z thajské provincie Chiang Rai, z průmyslem ani jinou lidskou činností nedotčeného prostředí vysokohorské panenské přírody.

Konkrétně jsme ochutnali:

1. zelený čaj (Green Oolong Tea 2013, Thajsko), ručně sbíraný, velmi objemný a mírně rolovaný vícenálevový čaj, se svěží jarní chutí a jemnou vůní právě posečené louky
2. polozelený čaj – mírně oxidovaný (dle české normy „polofermentovaný“) (Jing Shuan Oolong Tea 2013, Thajsko), ručně sbíraný a sbalený do malých pevných čajinek, mnohonálevový čaj s jemnou vůní mléka a kokosu
3. polozelený čaj – středně oxidovaný (Gabaron Tea 2013, Thajsko), ručně sbíraný čaj velmi pečlivě zpracovaný, kdy v malých čajinkách jsou sbaleny celé konce čajových větviček, čaj s GABA látkami pro lepší funkci mozku, nádherně citrusovo-medově vonící
4. červený čaj (dle české normy „černý“) (Black Tea 2013, Thajsko), běžný černý čaj s karamelovou vůní vhodný ke snídani i odpolednímu pití, čaj vhodný k oslazení (například sušenou třtinovou šťávou)
5. červený čaj s citronovou trávou (Lemongrass Tea 2013, Thajsko), blend červeného čaje a cibulek citronové trávy, plný zdraví prospěšného citralu a s úžasnou citronovou vůní

Čerstvé čaje byly doplněny špičkovým světlým a tmavým puerem z jihočínské provincie Jün-nan (Pu-Erh Shi Dai Mao Purple Sheng Cake 2010 a Phoenix 2006) + bonusem – ochutnávkou thajských bylin (byliny nesmrtelnosti JiaogulanuGynostemma pětilistá – adaptogen – harmonizátor, antistresor a antioxidant a nálevu z hořké okurky – Bitter-Melon TeaMomordica charantia – proti Helicobacter pylori a ukládání tuků).

Setkání jsme proložili ochutnávkou jedinečných českých čokolád Jordi´s, jež jsou výjimečné svou kvalitou a zpracováním. Snoubení čajů a čokolád je v Čechách novinkou a nevídaným gurmetským zážitkem! Málokdo obvykle tuší, že chutě a vůně čajů lze dokonale skloubit s vybranými pravými čokoládami. Výsledkem jsou jedinečné zážitky, jež lze kdykoliv opakovat. Na rozdíl od běžných čokolád na českém trhu (které jsou vyráběny průmyslově z jednotlivých komponent – odtučněný kakaový prášek, náhražky kakaa apod., kdy kakaové máslo je nahrazováno rostlinnými oleji a čokolády jsou postaveny především na bílém cukru) jsou čokolády Jordi´s – jako jediné v Čechách – vyráběny přímo z kakaových bobů a slazeny sušenou třtinovou šťávou bohatou na minerály a vitaminy. Kakaové boby jsou do Čech importovány syrové, v Čechách tříděny, praženy a posléze pečlivě zpracovány na čokoládu dle technologií používaných za první republiky. Tehdy Čechy patřily ke světové čokoládové velmoci, importovalo se ročně přes 12 tisíc tun syrových kakaových bobů (cca 2,5 % světové produkce) a spotřeba čokolády na hlavu byla větší než ve Švýcarsku!

Smyslem degustací čajů je podpořit pití kvalitních, čerstvých sypaných čajů a bylin, jež poskytují mnoho zážitků a své konkurenty ve smáčecích sáčcích předčí chutí, vůní, výkonem, čerstvostí i kvalitou. Cílem proběhlé „první degustace“ bylo obecné představení čerstvých sypaných čajů, poskytnutí základních informací o jejich pěstování, zpracování, přípravě i nákupu. Dvířka do čajového světa byla opět pootevřena. Více je otevřeme v podzimních a zimních měsících na dalších degustacích…

Příspěvek byl publikován v rubrice Čaj v knihovně... a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..