PIJEME, PIJEME, PIJEME… A OBDIVUJEME ČAJE!

U každého dobrého čaje lze žasnout … a to doslova. Pokud si koupíme krásnou krabičku s dobrou náplní, máme co obdivovat svrchu i zevnitř. Je-li čaj skutečně dobrý, je krásným balením jeho účinek (estetický i zdravotní) znásoben. Při nákupu a posléze doma tak máme k obdivování tvar i provedení krabičky, její design (barevnost, čitelnost, celkovou krásu apod.) a praktickou použitelnost. Po otevření pak můžeme žasnout nad vnitřním balením čaje (mnoho krabiček má i vnitřní nápadité obaly) a nad čajem samotným. Zkoumání balení i čaje samotného patří mezi radosti, jež bychom neměli u čaje zanedbávat.

Při čajových obřadech se obvykle k čaji dostaneme, když je již vysypaný z dózy, sáčku či krabičky. Hostitel čaj umístí do speciální prezentační misky a nechá všechny hosty, aby si čaj důkladně prohlédli. Společně s čajem může ukazovat i původní balení, je-li nějakým způsobem zajímavé. Je to vzácný okamžik, kdy lze obdivovat čaj (jeho balení) i misku ve které je nasypán. Jak si tyto chvíle nejlépe užít a jak postupovat? Celkem jednoduše. Řiďte se několika zásadami:
1. nespěchejte – máte jedinečnou možnost si čaj podrobně prohlédnout v jeho suché formě, zjistit jak list vypadá, jaký má tvar, zda je stejnoměrný, rolovaný nebo jen tak lehce stočený, zda má svěží barvu a jakých odstínů barevnost nabývá, dokonce můžeme k čaji lehce přičichnout a seznámit se s jeho vůní;
2. buďte zvědaví a zvídaví – zeptejte se hostitele na okolnosti vzniku čaje a jeho pouti do Čech, kdo jej vyrobil a dovezl, jak byl čaj vyroben, jak se bude připravovat a co v něm hledat za typické či atypické projevy;
3. buďte všímaví – v průběhu prezentace čaje si můžete prohlédnout nádobí, jež bude k přípravě čaje použito aniž byste jej brali do rukou (hostitel vás může sám k prohlížení vybídnout nebo vám nějaký zajímavý kousek z výbavy svěřit k prohlédnutí, … pokud se tak stane, berte nádobí opatrně, obouruč a stejně tak jej podávejte ostatním (poslední host jej vrátí stejným způsobem hostiteli);
4. buďte maximálně uvolnění a koncentrovaní – jen tak vám půjde čaj sám naproti a sdělí vám i záležitosti jinak nepostřehnutelné.

V průběhu pití čaje se můžete zaměřit na nálev samotný – obdivovat jeho barvu, průzračnost a jiskru. Můžete sledovat, zda se nálev při chladnutí nezakalí a zda jsou jednotlivé nálevy vyrovnané chuti. Prázdný šálek si zasluhuje podobnou pozornost. Je to prostředek pro obdivování vůně čaje. Z právě dopitého šálku lehce zjistíte, jak čaj voní a jak se vůně chladnutím šálku proměňuje. Skutečně je co obdivovat! Posledním zastavením bývá vyluhovaný čaj. Hostitel nechá kolovat konvičku s rozluhovaným čajem, nebo čajové lístky přemístí na vhodnou plochou misku. Pokud je čaj skutečně obdivuhodný, ukazuje hostitel jeho jednotlivé lístky speciálním prezentačním nástrojem – malou plochou lopatkou (jež je obvykle a nesprávně označována jako „menší lopatka“ či „lopatka na drobný čaj“).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *