Kdy byl čaj vyroben a jakou má skutečnou trvanlivost?

Každý čaj by měl být označen rokem výroby. Prodávat čaj bez informace o roku jeho vzniku je jako nabízet sběrateli minerálů pěkný kámen bez data sběru. Takový „nedatovaný“ kámen – a může být vzácný i pěkný – má automaticky daleko nižší sběratelskou hodnotu i hodnotu faktickou – vyjádřitelnou penězi. Čaj bez datumů je „no name“ krabicové víno ze supermarketu, … a měl by mít i odpovídající cenu. Zejména u čajů, jež rychle stárnou (zelené čaje, jarní dárdžilingy) nebo jsou naopak určeny k delšímu uložení (archivování – oolongy, tmavé čaje a čaje Pu-erh) je datum nesmírně důležité. Při nákupu čaje je potřeba požadovat, kromě roku výroby, i údaj o trvanlivosti čaje a jeho expiraci. Zde je mnohý obchodník na tenkém ledě, zvláště pokud přeprodává cizí zboží a pořádné informace (o výrobě, skladování, minimální trvanlivosti a faktické „životnosti“ produktu) od svého dodavatele nemá.

Doporučení: kupujte pouze čaj se známým rokem výroby (což je obvykle i rok, kdy byl čaj sklizen, vyroben a zabalen), u kterého máte uvedenou expiraci („minimální trvanlivost do“, „spotřebujte do“, „EXP“), je dobře skladován a u kterého si pak můžete dovodit faktickou trvanlivost po jeho nákupu. Mějte na paměti, že běžný čaj má celkem jednoduchý „životní cyklus“, kdy byl:

A. vyroben, zabalen, skladován, dopravován, prodán velkoobchodně, skladován, dopravován a prodán spotřebiteli
B. koupen spotřebitelem, dopravován, skladován a (postupně) spotřebován.

Při nákupu je nutné zjistit kolik konkrétnímu čaji z jeho „životního cyklu“ ještě zbývá, tj. jak dlouho lze čaj po nákupu skladovat, zda je to vůbec možné, vhodné a výhodné. První část cyklu neovlivníme…, druhá část je již zcela na každém kupujícím a začíná rozhodnutím: „tento čaj koupím“.

Přeji vám (i sobě) co nejvíce dobrých nákupních rozhodnutí!

Příspěvek byl publikován v rubrice Čajová školka... a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

53 komentářů u “Kdy byl čaj vyroben a jakou má skutečnou trvanlivost?

  1. Dobrý den Peter,
    čaje zkuste. Rozhodně se neotrávíte. Lung Ching nemá dlouhou trvanlivost (pokud ho není víc a není skladován v chladu). Takže nevím. Jasmínový vonět bude. Nepsal jste, zda jde o jasmínový zelený čaj nebo černý. Každopádně bych použil teplejší vodu na zelený a standardně vroucí na černý. U starých čajů se používá trik – dáte vařit vodu a do vařicí vody čaj vsypete, necháte ještě pár vteřin vařit, odstavíte a podle chuti slijete… Jak to bude s matchou opravdu nevím. Kabuse (zastínění) by mohlo naznačit, že čaj jako takový vydrží delší dobu než běžná matcha a originální neotevřené balení též. Pokud jste neměl ve špajzu moc teplo mohl by být čaj OK a připravil bych jej jako každou jinou matchu.
    Přeji pěknou neděli s čaji
    Zdeněk

  2. Dobrý den, našla jsem doma velice kvalitní matcha čaj, je vakuově balený, není otevřený, byl zakoupen v Japonsku, bohužel s expirací v roce 2017. Mohu ho ještě ochutnat? Děkuji za odpověď

  3. Dobrý den Sandro,
    dle mým skromných zkušeností by měla mít vakuově balená mačča delší trvanlivost než je uvedeno na balení (platí to v podstatě pro každý dobře vakuově zabalený čaj).
    Čaj klidně zkuste a uvidíte :-).
    S pozdravem a přáním pěkného dne
    Zdeněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..